به گزارش شهرآرانیوز؛ زمستان و تابستان فرقی ندارد؛ اسپلیتها که جور گرمای تابستان و سرمای زمستان را میکشند، یکدفعه بهعلت قطعی برق از کار میافتند. این قصه چندینبار در هفته تکرار میشود. فرقی هم نمیکند که در حال پختوپز باشید یا استحمام، یا توی کابین آسانسور درحال جابهجاشدن میان طبقات ساختمان یا حتی درحال انجام کارهای روزمره؛ ناگهان همهچیز مختل میشود. با رسیدن تقویم به زمستان، اوضاع سختتر میشود. کمبود برق و گاهی گاز، صدای اعتراض بسیاری را بلند میکند.
کارمندان ادارهها و مجموعههای تجاری و تولیدی و... از این وضعیت به ستوه آمدهاند. ناترازی انرژی این روزها یکی از چالشهای کشور است و موضوع بحث بسیاری از محافل خانوادگی و اجتماعی. قطعیهای پیدرپی برق و محدودیت توزیع سوخت این پرسش را در ذهن هر کسی ایجاد میکند که در کشوری با ذخایر بزرگ نفت و گاز، چگونه با کمبود انرژی روبهرو هستیم.
با همه این تفاصیل، وقتی کسی از تحول فناورانه و دانشبنیان در این زمینه صحبت و تأکید میکند که هوشمندسازی ساختمان میتواند به بهینهسازی مصرف انرژی کمک کند، و این طرح در کلانشهرهایی مثل مشهد از موضوعی مهم به امری ضروری تبدیل شده است، ما مشتاق میشویم بیشتر در اینباره بشنویم و بحث کنیم. شما هم میتوانید با ما این روایت را بخوانید. احتمالا برایتان موضوع جذابی خواهد بود.
امین درخشان دکترای مهندسی پزشکی دارد و مدیرعامل شرکت هوشمند فراحس پویا است، اما با تیمی از کارشناسان حرفهای در زمینه هوشمندسازی ساختمانها فعال است. طراحی و تولید محصولات ساختمانی و کلیدهای لمسی هوشمند که توسط فعالان مجموعه آنها انجام میشود، عمری ده ساله دارد.
البته وحید یزدانبخش هم رئیس هیئتمدیره است. این تیم تاکنون پروژههای زیادی را در مشهد، تهران، کیش و شهرهای شمالی اجرا کرده است؛ پروژههایی که در آنها ابعاد مختلف هوشمندسازی ساختمان، از مصرف انرژی گرفته تا امنیت، لحاظ شده است. او اصرار دارد در طراحی برای ساخت مجتمعهای مسکونی و حتی هتلها و مجموعههای مهمان پذیر باید به سمت هوشمندسازی پیش برویم.
درخشان در ادامه صحبت هایش بخشی از اقداماتی را که این تیم در راستای هوشمندسازی ساختمانها انجام داده است، به تفصیل شرح میدهد. حرفهای او را درحالی میشنویم که نگاهمان روی نقشههای بزرگ و کوچک اطراف اتاق میچرخد. برخی از مراحل و فرایند انجام کار، دیوارهای اتاقشان را گرفته و احاطه کرده است.
شروع صحبتهای درخشان با اشاره به سرفصل مهم کنترل منابع سوخت است. او گوشزد میکند که فناوری هوشمند به عنوان عاملی کلیدی تأثیرات زیادی در زندگی روزمره و به ویژه مصرف انرژی دارد. درخشان بلافاصله میگوید: نوآوریها این امکان را به ما میدهند که از منابع خود به شیوه مناسب و شایسته تری استفاده و در عین حال امنیت و راحتی بیشتری را تجربه کنیم. از طریق سیستمهای متنوع هوشمند، قادر به کنترل همه جنبه خانه مان خواهیم بود و این مدیریت به راحتی و از راه دور انجام میشود و حتی میتوان امنیت را در خانههای هوشمند به واسطه فناوریهای پیشرفته برقرار کرد تا آرامش خاطر بیشتری به ما ببخشد و از خطرات احتمالی جلوگیری کند.
درخشان و تیم همراهش در زمینه تولید و طراحی گجت و پنلهای هوشمند فعال هستند و استدلالشان این است که با توجه به روند روبه رشد فناوری ها، در آیندهای نه خیلی دور، خانه و حتی مجموعههای اداری هوشمند به استانداردی جهانی تبدیل خواهد شد و این تحول نه تنها کیفیت زندگی ما را بهبود میبخشد، بلکه ما را در مسیر زندگی راحت، آگاهانه و پایدارتر قرار میدهد.
او توضیح میدهد: این روند در ایران از سالها پیش و با تولید شرکتهای خارجی شروع شده بود، اما تحریمهای اقتصادی فعالیت آنها را محدود کرد. همچنین خدمات انجام شده در هر پروژه و ساختمانی نیاز به پشتیبانی دارد، اما اگر پنل یا قطعهای به مشکل میخورد، گا هی غیرممکن بود که برای تعمیر به کشور مدنظر فرستاده شود و به همین دلیل تصمیم گرفتیم کار را در ایران و کشور خودمان شروع کنیم.
درخشان به این نکته هم اشاره میکند که استفاده از سیستمهای هوشمند مدیریت انرژی میتواند به طور خودکار مصرف انرژی را بهینه سازی کند و هزینههای مربوط به انرژی را کاهش دهد و با استفاده از این سیستمها به راحتی میتوانیم دما و روشنایی و حتی کیفیت هوا را کنترل کنیم. این کار میتواند دست کم تا ۳۰ درصد از مصرف را کاهش دهد.
درخشان درباره کارکردهای ابزارهای هوشمند در راستای مصرف بهینه در خانهها این طور میگوید: زندگی بیشتر مردم به گونهای است که در زمستان دمای اتاق را بسیار بالا میبرند و، چون طاقت گرمای بیش ازحد را ندارند، اولین راه حلی که به نظر هرکسی میرسد، بازکردن پنجره هاست تا دما به تعادل منطقی برسد. این درحالی است که طراحی و جانمایی سیستمهای هوشمند کمک بزرگی به مناسب سازی دما میکند.
او صحبت هایش را این طور ادامه می دهد: فکرش را بکنید که با استفاده از گجتهای مخصوصی که در منزل نصب میشود، دمای مشخصی مثل ۲۱ تا ۲۲ درجه را برای فضا تعریف کنیم و آن گجت، دمای منزل را روی درجه مدنظر ما تنظیم کند یا اینکه سیستم روشنایی منزل را تنظیم هوشمند کنیم و با استفاده از آن مشخص کنیم که حتی موقع ورود به منزل میزان روشنایی و نور تا چه اندازه باشد یا زمانهایی که خارج از منزل هستیم و فراموش میکنیم چراغها را خاموش کنیم، از راه دور و با یک دستور به راحتی این کار را انجام دهیم تا میزان روشنایی کنترل شود.
«نوآوری در خانههای آینده به معنای ایجاد محیطی هوشمندتر و کارآمدتر است که نیازهای روزمره شهروندان را هم پاسخگو باشد. گجتهای خانگی هوشمند به ما این امکان را میدهند تا با استفاده از فناوری نوین زندگی سادهتر و راحت تری داشته باشیم.» درخشان اینها را هم میگوید و یادآوری میکند: در سیستم هوشمندسازی حتی به جزئیات توجه شده است و حتی اثاثیه هم شامل این فناوری میشوند. به عنوان مثال، حوصله جمع کردن و کشیدن پردهها را در چند نوبت نداریم. این فناوری به صاحبان منازل مسکونی یا حتی واحدهای تجاری کمک میکند که با برنامه آن را انجام دهند.
امنیت در خانههای هوشمند یکی دیگر از مواردی است که او درباره اش میگوید: انقلاب خانههای هوشمند به معنای ایجاد محیط زندگی بهینه است. این انقلاب به ما امکان میدهد به راحتی و در هر زمان و مکانی به محدوده زندگی خود دسترسی داشته باشیم و همه فعالیت هایش را کنترل کنیم. امنیت یکی از اولویتهای اصلی است که به وسیله فناوریهای پیشرفته تأمین میشود.
در این طرح با استفاده از دوربینهای امنیتی و سیستمهای اعلام خطر میتوانیم به صورت مداوم وضعیت خانه مان را تحت کنترل داشته باشیم. حتی وضعیت صوت را میتوان با استفاده از پنلهایی که در سقف جانمایی میشوند، تنظیم کرد و احتیاج به وسایل اضافه مثل سینمای خانواده در منزل نیست.
کنترل مصرف انرژی یکی از موارد مهم در اداره ها، مجموعههای دولتی و هتل هاست که درخشان موضوع آن را پیش میکشد و میگوید: قطع برق و گاز در تابستان و زمستان از شیوههای نادرستی است که خسارتهای پنهان زیادی دارد و اگر روشن شود، متوجه خواهیم شد هزینه اش خیلی بیشتر از مصرفی است که مجموعههای مختلف دارند.
طرحهای اجرایی از این قرار است که در تابستان دو ساعت اسپلیتها خاموش است و کارمندان مجبورند برای خنک شدن پنجرهها را باز کنند؛ غافل از اینکه وقتی اسپلیت شروع به کار میکند، کارکردش مضاعف است. این روشهای سنتی و قدیمی راهکار مناسبی برای صرفه جویی نیست و مجموعههای دولتی باید کم کم به سمت هوشمندسازی بروند. ما همین جا اعلام میکنیم که برای هوشمندسازی مجموعههای اداری در راستای اینکه کنترل بهتری بر مصرف انرژی داشته باشیم، آمادهایم.
او از بین هدفهای متعددی که برای انجام این کار دارند، به یک موضوع اشاره میکند و میگوید: تولیدکنندگان خارجی که از کشور رفتند، خلائی ایجاد شده بود و تلاش ما این بود که خلأ را پر کنیم. البته میدانیم تولیدات داخلی باید توان رقابت با تولیدات خارجی را داشته باشد که مصرف کنندگان داخلی ترغیت شوند از آن استفاده کنند. ما با همه توان در این زمینه کار خواهیم کرد و البته دولت هم باید برای تولید ملی ارزش قائل شود و خلاصه باید همه دست به دست هم دهند تا مسئله ناترازی انرژی را با حمایتهای داخلی حل وفصل کنیم.